Zengin içeriği ve görsel tasarımıyla YA DA bu sayısında, iklim değişikliği meselesinin hem okullarımızda hem de evlerimizde hak ettiği düzeyde ele alınmasını ve içselleştirilmesini sağlamayı amaçlıyor. Alanında uzman birçok ismin görüşlerini bulabileceğiniz dergide, tabiatın kalbinden gelen "Bal Ülkesi" filminin başkahramanı Hatice Muratova'nın arılarıyla geçirdiği günlere konuk oluyoruz. Muratova, söyleşisinde iklim değişikliğinin arıları ve köydeki yaşamını nasıl etkilediğini, filmin çekilme sürecini ve Oscar'a yolculuğunu anlatıyor.
Tabiat ve iklim farkındalığı konusunda ülkemizin önde gelen otoritelerinden Güven İslamoğlu ile "Biraz Merak, Biraz Saygı", Deniz Ataç'la "Umut Yeşertiyoruz" ve Burcu Özsoy'la yapılan "Hepimiz Aynı Gemideyiz... Türkler Antarktika'da" başlıklı söyleşiler; iklime, doğaya ve çevreye olan farkındalığımızı artıracak kıymetli mesajlar içeriyor. Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun, söyleşisinde iklim değişikliğinin ülkemize etkileri ve konuyla ilgili gerçekleştirilen projeler hakkında bilgiler veriyor.
Ayrıca Gökhan Abur, "Meteoroloji Ne Söylüyor?" başlıklı yazısında küresel iklim değişikliğinin sonucunda bizleri yeni bir mini buzul çağın beklediğinin, bu nedenle çevre koşullarını bozmaya değil hızla düzeltmeye çalışmamız gerektiğinin altını çiziyor. Şebnem Feriver Gezer ise "İklim Değişiyor, Eğitim de Değişmeli" diyerek iklim değişikliğini müfredata dâhil etmenin sürece katkıları üzerine değerlendirmelerde bulunuyor.
Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Prohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Tuba Ökse, "İklim ve Uygarlık" adlı yazısında iklim değişikliklerinin insanlık tarihi üzerindeki etkileri ve küresel ısınmanın yol açtığı kuraklık hakkındaki derin araştırmasının sonuçlarını aktarıyor.
"İklim Değişikliği"ne dair dergide yer alan diğer başlıklarsa şöyle: "Ekolojik Ego ve Ekolojik Zekâ, Ekolojik Yaşam ve Sürdürülebilirlik, Geleceğe Yeşil Adımlar için Uluslararası Kararlar, Değişen İklim, Değişen Dünya, On Maddede Sıfır Atık ve Karbon Ayak İzi."
Bu sayıda, farklı yaş gruplarından çocuklara kulak verilerek salgın döneminde hayatlarında meydana gelen değişiklikleri anlatmaları isteniyor.
"Dünyanın Eğitim Gündemi"nde çocukları ve gençleri etkileyen zorbalık meselesinden, video oyunlarının çocuklarda şiddet eğilimini artırıp artırmadığına, iklim değişikliğinin müfredatın bir parçası yapma önerisine dair birçok zengin içerikli makale yer alıyor. Portre'de bu kez, yakın zamanda kaybettiğimiz, psikolog ve yazar Doğan Cüceloğlu'nu çalışma arkadaşı Polat Doğru'nun kalemiyle daha yakından tanıma fırsatı buluyoruz.
Sinema bölümünde, iklim değişikliği konusunda çekilen belgesel filmler üzerine yapılan derinlikli bir araştırma yazısı sizleri bekliyor. Ayrıca, doğaya ve çevreye duyarlılığımızı artırmak üzerine yapılan yerli ve yabancı belgeseller hakkındaki liste de hepimizin başucunda bulunduracağı bilgiler içeriyor.
Çocuklarda çevre bilinci ve iklim değişikliği konusundaki farkındalığı araştırmak için hazırlanan "Çocuk Kitaplarında İklim Krizi Var mı?" adlı yazı, çeşitli çocuk kitaplarının içeriğini inceliyor. "Bir Tablo" bölümünde, 16. yy'ın en önemli ressamlarından Pieter Bruegel'in "İkarus'un Düşüşü Sırasında Manzara" isimli tablosu hakkındaki analiz okurların dikkatine sunuluyor.
"Kitaplık"ta ise Yarım Asırlık Bir İtiraz: Başarısızlığın Olmadığı Okul, Baba Bana Top At!, Göklerden Gelen Umut Okurla Buluşuyor, Kırk Dakika Koridoru, Sıfırdan Başlamak, İklim Değişikliği Konusunda Neden Anlaşamıyoruz?" adlı kitaplar üzerine yapılan değerlendirmeler yer alıyor.
YA DA'nın yeni sayısı tüm okullara doğru yola çıktı, büyük kitapçı ve dergi satış noktalarında yerini aldı. YA DA dergiye abone olmak ve içerik hakkında bilgi edinmek için yadadergi.com adresini ziyaret edebilirsiniz.