RENKLERİNİ BİTKİLERDEN ALAN YÜN İPLER, VAN OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜ TEZGÂHLARINDA KİLİME DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

11 Aralık 2023 17:48

Van Olgunlaşma Enstitüsünde koyun yününden yapılan ipleri, kırsal bölgelerden topladıkları bitkilerden elde ettikleri kök boyasıyla renklendiren kadınlar, birbirinden farklı motiflerde kilimler dokuyor.
 
İlkbaharda kırkılan koyunlardan elde edilen yünleri toplayıp yıkayan kadınlar, bu yünleri çeşitli işlemlerden geçirerek ipliğe dönüştürüyor. Daha sonra yılın belirli dönemlerinde doğadan farklı bitkiler toplayıp kurutan kadınlar, bu bitkileri kazanlarda kaynayan suya atarak istedikleri renkleri elde ediyor.
 
Bu yöntemle birbirinden farklı renkler elde eden kadınlar, yün ipleri de kazana atarak renk alıncaya kadar kaynatıyor. Renk oturuncaya kadar devam eden işleminin ardından yıkanan ipleri kurutan kadınlar, meşakkatli sürecin ardından ipleri dokumaya hazır hale getiriyor.
 
Van Olgunlaşma Enstitüsünde oluşturulan atölyeye getirilen iplerden farklı renk ve motiflerde kilim dokuyan kadınlar, kentin geleneksel kilim dokuma kültürünün yaşatılmasına da katkı sağlıyor.
 
"Renklerde solma ve dökülme olmuyor"
İpler koyun yününden elde ediliyor. Geleneksel kök boya yöntemiyle renklendirilen ipler, tezgahlarda kadın eliyle kilim ve halıya dönüşüyor. Enstitüde halı ve kilim bölümünde kök boyayla çalışma yapılıyor. İpler de doğal malzemelerden yapılıyor. Çevreden toplanan bitkiler kaynatılarak elde edilen renklerle ipler boyanıyor. Daha sonra bu ipler halı ve kilim yapımında kullanılıyor. "Giyerenk" denilen bitkiden yeşil, "runas" bitkisinden kırmızı, ceviz kabuğundan kahverengi ve siyah, soğan kabuğundan sarı renkler elde edilirken bu renklerde solma ve dökülme olmuyor.
 
İpler, Van Olgunlaşma Enstitüsündeki kilimlerde kullanılıyor. Böylece unutulmaya yüz tutmuş dokuma sanatı yaşatılmaya çalışılıyor.