Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü, Değirmen ve Sektör Makineleri Üreticileri Derneği(DESMÜD) ile bu alanda eğitim vermek üzere “Mesleki ve Teknik Eğitim İşbirliği” protokolü imzaladı. İş birliği protokolü, Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer’in katılımıyla, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Kemal Varın Numanoğlu ve DESMÜD Başkanı Zeki Demirtaşoğlu tarafından imzalandı.
İş birliği protokolü kapsamında mesleki eğitimde makine teknolojisi alanı altında ilk kez değirmencilik dalı açılacak ve eğitim verilmeye başlanacak, müfredat sektörle işbirliği içerisinde hazırlanacak. Protokol kapsamında sektörün talebi doğrultusunda Konya, Gaziantep ve Çorum illerinde Millî Eğitim Bakanlığının belirleyeceği mesleki ve teknik Anadolu liselerinde eğitim verilmeye başlanacak. DESMÜD bu okullarda atölye ve laboratuvarlar kuracak. Ayrıca Ankara’da belirlenecek mesleki eğitim merkezinde kurulacak olan Mükemmelliyet Merkezinin de donatımı yapılarak ulusal ve uluslararası değirmencilik alanına yönelik “Eğiticilerin Eğitimleri” bu merkez tarafından ve sektörde de işbaşı eğitimleri ile gerçekleştirilerek öğretmenlerin yeterlilikleri arttırılacaktır. Öğrencilerin beceri eğitimi ve stajları DESMÜD’ün işbirliği içindeki işletmelerde gerçekleştirilecek ve mezuniyet sonrasında yüzde 100 istihdamları sağlanacak. Ayrıca protokol kapsamında bu alanda eğitim alan başarılı öğrencilere DESMÜD tarafından burs desteği sağlanacak.
Türkiye’de değirmen ve sektör makineleri imalatçıları üretimlerinin %95’ini ihraç etmekte olup 2017 yılında 1,35 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiler. DESMÜD’ün 7 milyar dolarlık bir 2023 yılı ihracat hedefi olup bu kapsamda 160 ülkeden oluşan bir ihracat zincirine sahiptir. Bu alanda küresel bir güç olmayı hedefleyen sektörün yeni protokolle nitelikli teknik eleman ihtiyacı giderilmiş olacak.
Millî Eğitim Bakanlığı ile DESMÜD arasında gerçekleştirilen bu protokol, sektör temsilcilerinin eğitim alanında vereceği destekler için ve istihdam sağlama noktasında önemli bir adım olarak görülmekle birlikte, protokolün kapsamının giderek genişletilmesi ve diğer mesleki teknik personel ihtiyacı olan sektörlere de örnek bir uygulama teşkil etmesi bekleniyor.